Kokių produktų vengti nėštumo metu

Apie mitybą nėštumo metu buvo parašyta daug straipsnių, tačiau būtina pasitikėti tik ta informacija, kurią teikia specialistai.

Nutricia Club ekspertai išsamiai apibūdina produktus, kurių nerekomenduojama vartoti nėštumo metu.

„Būtent iš Jūsų, būsimos motinos, vaikas gauna viską, kas reikalinga augimui ir vystymuisi. Nuo to, kaip Jūs maitinatės dabar, priklauso Jūsų gera savijauta nėštumo metu ir po jo, ir, svarbiausia – kūdikio sveikata ateityje.

Labai svarbu, kad Jūsų mityba nėštumo metu būtų:

– reguliari;

– subalansuota;

– apimtų visas medžiagas, būtinas vaiko vystymuisi (ypač svarbius elementus: folio rūgštį, geležį ir vitaminą C, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis, kalcį ir magnį, jodą).

Yra daug produktų, kurių vartojimas nerekomenduojamas nėštumo metu.

Ko nėščia moteris neturėtų valgyti
TEXTalT

Alkoholio vartojimas

Alkoholinių gėrimų vartojimas prieš pastojimą ir nėštumo metu prisideda prie persileidimo, mažo svorio vaikų gimimo, apsigimimų vystymosi. Alkoholis prasiskverbia per placentą pusvalandžio bėgyje po vartojimo, ir nėra minimalios dozės, kuri gali būti saugi vaisiui.

Produktų vartojimas, kuriuose yra konservantų, dirbtinių dažiklių ir kvapiklių

Daugelis konservantų, kurie pridedami į produktus, skirti sustiprinti skoniui ir galiojimo laikui pagerinti, yra toksiški ir pavojingi vaisiui. Jie padidina vaisiaus defektų riziką.

Produktų vartojimas be terminio apdorojimo (suši su žalia žuvimi, karpačio, kepsnys su krauju, žali kiaušiniai ir taip toliau )

Produktai, kurie nėra termiškai apdoroti, kelia rimtą pavojų Jums ir Jūsų vaisiui, nes padidėja rizika susirgti ūmine žarnyno ar parazitine infekcija, salmonelioze, užsikrėsti kitomis patogeninėmis bakterijomis.

Minkštųjų sūrių ir sūrio su pelėsiu vartojimas (kamamber, bri, feta, ožkos sūrio, mėlynojo sūrio)

Šie sūriai gaminami nepasterizuoto pieno pagrindu, kuriame išlieka bakterijos, kurios paprastai miršta pasterizacijos metu. Infekcija su šiomis bakterijomis gali sukelti ankstyvą gimdymą ar persileidimą. Jeigu kaip ingredientas buvo naudojamas pasterizuotas pienas, tai šis sūris yra saugus. Taip pat saugūs yra lydyti sūriai, kurie buvo termiškai apdoroti.

Pavojingas maistas nėštumo metu
Pavojingas maistas nėštumo metu

Egzotinių produktų vartojimas

Neverta pirmą kartą išbandyti egzotiškų maisto produktų nėštumo metu, nes jie gali sukelti alerginę reakciją, virškinimo trakto sutrikimus ir rėmenį.

Aštrų prieskonių naudojimas

Aštrus maistas dirgina virškinimo trakto gleivinę, gali tapti persivalgymo priežastimi, o dažnai – rėmens. Neduos tokie maisto produktai naudos ir būsimajam vaikui, nes vėliau kūdikis gali patirti virškinimo sutrikimų ir alerginių reakcijų.

Mėsos gėrybių, dešrų, rūkytų produktų naudojimas

Pagrindinis tokių produktų pavojus yra didelė patogeninės mikrofloros (bakterijų) turinio rizika. Ypač atsargiai reikia būti su įvairiais griežinėliais ir paruoštais valgymui produktais. Dažniausiai jie parduodami vakuuminėje pakuotėje ir šiluminėje plėvelėje, kuri net su nedideliu pažeidimu gali tapti grėsme būsimai motinai. Be to, šiuose produktuose paprastai yra įvairių dažiklių, stabilizatorių, aromato ir skonio stipriklių ir pan. Taigi, niekas negali garantuoti, tokių „delikatesų“ saugumo.

Dirbtinių saldiklių (sacharino, aspartamo) vartojimas

Dirbtiniai saldikliai gali patekti į placentą ir patekti į negimusio vaiko organizmą. Dabar nėra ilgalaikių tyrimų, kurie patvirtintų dirbtinių saldiklių saugumą. Todėl, siekiant išvengti papildomos rizikos, pabandykite nevalgyti maisto produktų, kurių sudėtyje yra dirbtinių saldiklių: saldžių gazuotų gėrimų, sausų pusryčių, produktų diabetikams. Mes taip pat rekomenduojame atidžiai perskaityti konditerijos gaminių sudėtį.

Kavos vartojimas, kofeino gėrimai (cola)

Apribokite natūralios kavos vartojimą iki 150 ml per parą. Naujausi tyrimai rodo, kad suvartojus kavos daugiau, nei 200 ml per dieną, padidėja persileidimo riziką 2 kartus. Visiškai atsisakykite tirpios kavos ir kofeino saldžių gėrimų, tokių kaip kola. Atsargiai reikia vartoti juodąją arbatą, nes joje taip pat yra kofeino. Natūralią kavą ir arbatą geriau „suminkštinti“ pienu arba užplikinti mažiausiu stiprumo lygiu. Svarbu prisiminti, kad kofeinas pašalina skysčius iš organizmo, o po vieno puodelio kavos, Jums reikia išgerti tokio paties tūrio 2 puodelius vandens.

Kokių produktų vengti nėštumo metu
Kokių produktų vengti nėštumo metu

Žolelių arbatų vartojimas be konsultacijos su ginekologu

Rekomenduojame Jus būti labai atsargia su vaistažolių rinkiniais ir arbatomis nėštumo metu, nes yra daug augalų, kurie yra pavojingi nėščiai moteriai ir vaisiui.

Vaistažolės, kurios turi ryškų abortyvinį efektą: bitkrėslė, raudonėliai, kadagiai, pelynas, alavijas, petražolės, ridikėlių stiebai.

Vaistažolės, kurios didina gimdos tonusą (gali sukelti persileidimą, bet kuriuo metu nėštumo metu): dilgėlės, barbarisas, putinas, gvazdikėliai, žiemė, dėmėtasis rūgtis, kraujažolės. Taip pat šiek tiek padidins gimdos tonusą: čiobrelis, gervuogės, ramunėlės.

Vaistažolės, kurios turi įtakos hormonams (nepageidautina naudoti esant persileidimo grėsmei arba sisteminiam neišnešiojimui ): šalavijas, saldymedis, mėtos, kukurūzų šilkas.

Prieš vartodami bet kokius vaistažolių rinkinius ar arbatas, atidžiai perskaitykite sudėtį ir aptarkite saugumo klausimą su savo ginekologu.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.